Miód wielokwiatowy kremowy bywa nazywany miodem tysiąca kwiatów. Jego charakterystyka zależy od kwiatów, z których jest pozyskiwany. Wczesny, wiosenny ma jasną barwę i delikatny smak, ten letni – ciemniejszy kolor, a jego smak jest bardziej aromatyczny. Nasze pszczoły miód wiosenny pozyskują przede wszystkim z kwiatów rzepaku, drzew owocowych i różnych kwiatów łąkowych, późniejszy to mieszanka nektaru kwiatów gryki, facelii i nostrzyka.
Aby miód miał przyjemną, łatwą w użytkowaniu konsystencję, poddajemy go procesowi kremowania. Polega on na rozcieraniu kryształków miodu w trakcie jego krystalizacji. Jest to proces całkowicie mechaniczny, dzięki czemu wszystkie wartości odżywcze miodu są zachowane, zmieniają się tylko jego właściwości fizyczne.
Dzięki zawartości różnego rodzaju pyłków, nasz miód wielokwiatowy kremowy wykazuje działanie immunostymulujące przy alergiach na pyłki roślin wiatropylnych. Spożywając miód wielokwiatowy przed sezonem pylenia można osłabić typowe reakcje uczuleniowe jak np. katar sienny, gdy nadejdzie pora alergii.
Ponadto miód wielokwiatowy kremowy:
- wykazuje właściwości antybiotyczne
- podnosi odporność organizmu
- reguluje ciśnienie tętnicze
- wspomaga przemianę materii.
Będzie świetnym wyborem dla osób poddawanych intensywnemu wysiłkowi fizycznemu i intelektualnemu, dla chorych, szczególnie przy zapaleniu górnych dróg oddechowych oraz rekonwalescentów. Z uwagi na słodki smak, jest najczęściej wybieranym miodem dla dzieci.
Aby zachować wszystkie właściwości lecznicze miodu, nie powinno się go ogrzewać do temperatury przekraczającej 40oC.
Nie zaleca się spożywania miodu przez dzieci poniżej pierwszego roku życia.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.