Najczęściej zadawane pytania

Krystalizacja, czyli zamiana miodu płynnego – patoki, w postać stałą – krupiec jest naturalnym procesem, charakteryzującym prawdziwe miody. Miód w 80% składa się z cukrów prostych – glukozy i fruktozy. Szybkość krystalizacji zależy od proporcji tych dwóch rodzajów cukrów. Wczesne miody wiosenne, np. miód rzepakowy, zawierają dużo glukozy i krystalizują bardzo szybko, zdarza się że jeszcze z plastrach ula. Miody, w których składzie przeważa fruktoza np. miód gryczany krystalizują wolniej, nawet do kilku miesięcy.
W naszej pasiece miody poddajemy całkowicie mechanicznemu procesowi kremowania. Dzięki temu nie twardnieją i mają wygodną w użytkowaniu konsystencję przypominającą gęsty krem.

Oznacza to, że miód został poddany procesowi kremowania, czyli mechanicznemu rozcieraniu kryształków miodu w trakcie jego krystalizacji, przy pomocy specjalnego mieszadła. Taki miód ma wygodną w użytkowaniu konsystencję gęstego kremu, przy czym jego skład chemiczny nie ulega zmianie. Wszystkie walory smakowe, zapachowe oraz cenne składniki odżywcze są zachowane. Zmienia się jedynie konsystencja.

Dekrystalizację miodu najłatwiej przeprowadzić w kąpieli wodnej. Otwarty słoik miodu należy umieścić w garnku z ciepłą wodą i co jakiś czas zamieszać. Ważne jest, aby nie przegrzewać miodu. Maksymalną temperaturą, do jakiej miód może być rozgrzewany, bez utraty swoich wartości odżywczych i zachowania funkcji prozdrowotnych jest 45 stopni Celsjusza, a optymalnie będzie to temperatura w przedziale od 30 do 40 stopni Celsjusza. Należy pamiętać, że taki miód z czasem ponownie ulegnie procesowi krystalizacji.

Miód i produkty pszczele powinny być szczelnie zamykane. Spożywane na bieżąco można przechowywać w temperaturze pokojowej. Nieużywane przez dłuższy czas należy umieścić w suchym i chłodnym miejscu o temperaturze do 18 stopni Celsjusza.

Aby maksymalnie wykorzystać bogactwo składników odżywczych pyłku i pierzgi należy zalać je letnią wodą, herbatą lub naparem na conajmniej kilka godzin. Dzięki temu przyswajalność składników biologicznych przez organizm wzrasta z 10-15% do 60-80%. Mieszankę najlepiej przygotować wieczorem i wypić rano na czczo. Można również dodać do niej miód.

Kuracja pyłkiem pszczelim lub pierzgą powinna trwać conajmniej 3 miesiące. Składniki należy odpowiednio przygotować.

Dzienna dawka pyłku pszczelego:

  • Dzieci 3-5 lat: 10 g pyłku
  • Dzieci 6-12 lat: 15 g pyłku
  • Dzieci powyżej 12 lat i dorośli: 20 g pyłku
  • Dorośli leczniczo: 30-40 g pyłku

Dzienna dawka pierzgi:

  • Dzieci 3-12 lat: 10-15 g pierzgi
  • Dzieci powyżej 12 lat i dorośli: 20-30 g pierzgi

Łyżeczka do herbaty zawiera ok. 5g pyłku lub pierzgi.

Nie zaleca się podawać pierzgi lub pyłku dzieciom poniżej 3 roku życia oraz osobom, u których stwierdzono alergię na produkty pochodzenia pszczelego.