Masło miodowe. 4 sprawdzone przepisy.

Jeżeli lubicie próbować nowych rzeczy w kuchni, a nie testowaliście jeszcze miksowania masła z miodem, na pewno będziecie pozytywnie zaskoczeni. Masło miodowe jest efektownym uzupełnieniem wielu potraw i dań, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Przy pomocy jedynie trzech składników otrzymacie dodatek, którego można użyć na wiele pysznych sposobów.

masło miodowe

Do czego można je użyć?

Masło miodowe można rozsmarować na grzankach, naleśnikach lub gofrach. Będzie wspaniałym dodatkiem do pieczonych warzyw, mięsa lub owoców morza. Miseczka aksamitnego, maślano-miodowego kremu na stole bez wątpienia przykuje uwagę gości i uatrakcyjni menu przyjęć z grillem.

Jak przygotować masło miodowe?

Przed przygotowaniem należy wyjąć masło z lodówki. Musi być miękkie, aby można było wymieszać je z miodem i pozostałymi składnikami. Najlepiej użyć miodu kremowanego, który dzięki swojej puszystej i kremowej konsystencji ładnie połączy się z masłem.

Masło miodowe można wzbogacić o niezliczoną ilość dodatków. Warto popróbować i znaleźć swoje ulubione kombinacje. Niektóre połączenia mogą pozytywnie zaskoczyć. Sól i pieprz przełamią słodycz miodu i stworzą niebanalną kompozycję smaków. Można dodawać również cynamon, kardamon, imbir lub wędzoną paprykę. Interesującym uzupełnieniem będą również świeże zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta lub lawenda. Starta skórka z cytryny, pomarańczy lub limonki doda świeżości i ciekawego aromatu.

masło miodowe

Składniki można wymieszać w naczyniu łyżką. Warto jednak użyć miksera i najpierw ubić masło, aby zyskało puszystą konsystencję, a w następnej kolejności dodać miód i wybrane dodatki. Przygotowane masełko można spokojnie trzymać w lodówce 2-3 tygodnie. Przed podaniem dobrze jest je wyjąć, aby ogrzało się w temperaturze pokojowej przynajmniej 30 minut.

Sprawdzone przepisy na masło miodowe:

Jeżeli macie ochotę przygotować sobie taki słodko-smakowy dodatek, oto kilka sprawdzonych przepisów. Każdy z nich przygotowujemy w ten sam sposób, najpierw ubijając masło, a następnie dodając resztę składników.

Masło miodowe z rozmarynem

  • 100g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu (posiekanego)
  • szczypta soli
  • odrobina pieprzu cayenne

Masło miodowe z czosnkiem

  • 100g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • szczypta soli

Słodkie masło miodowe z cynamonem i pomarańczą

  • 100g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy (startej na tarce)

Masło miodowe z lawendą i cytryną

  • 100g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej (startej na tarce)
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy

Najlepszej jakości miód kremowany, idealny pod przyrządzenie miodowego masła znajdziecie w sklepie internetowym naszej rodzinnej pasieki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *